In een nieuw onderzoek vroeg een team van internationale onderzoekers, onder wie Lidya Yurdum van de Universiteit van Amsterdam, aan ruim 5.000 mensen in 48 samenlevingen om te raden waar liedjes uit voor hen onbekende talen en culturen voor dienden. De deelnemers waren niet alleen afkomstig uit samenlevingen met veel internet en technologie maar ook uit kleinere, geïsoleerde samenlevingen met beperktere toegang tot wereldwijde media. De onderzoekers lieten de deelnemers liedjes horen om te dansen, een baby te kalmeren, zieken te genezen en liefde uit te drukken.

Mensen uit beide typen samenlevingen konden verrassend goed vaststellen of een lied diende om te dansen, een baby te kalmeren of zieken te genezen, maar hadden moeite met het herkennen van liefdesliedjes.

De onderzoekers concluderen hieruit dat er een aantal eenvoudige aspecten aan het begrijpen van muziek zijn die kennelijk voor iedereen duidelijk zijn, waar ze ook vandaan komen. Yurdum: “Het maakt niet uit waar je woont of welke taal je spreekt, en of je aan muziek uit andere culturen blootgesteld bent geweest. Bepaalde soorten liedjes worden door mensen over de hele wereld ‘begrepen’. Volgens ons komt dat doordat we biologisch gezien allemaal iets fundamenteels gemeen hebben dat bepaalt hoe mensen muziek maken.”

Bericht op de site van de UvA.

Deel via: