Human African Trypanosomiasis (HAT), of slaapziekte, is een ‘verwaarloosde’ tropische ziekte die miljoenen mensen treft en dodelijk is als deze niet wordt behandeld. De meeste behandelingen en preventieve opties zijn echter niet erg effectief. Nieuw onderzoek door het lab van Prof. Jo Van Ginderachter (VIB Centrum voor Ontstekingsonderzoek en VUB), in samenwerking met onder meer Prof. Carl De Trez (VUB), identificeert een eiwit dat de weg zou kunnen effenen voor medicijnen tegen slaapziekte.

Meeliftend in de darmen en monddelen van de tseetseevlieg kunnen microscopisch kleine parasieten, bekend als trypanosomen, dodelijke ziekten veroorzaken bij zoogdieren, inclusief mensen. In Sub-Sahara-Afrika veroorzaken trypanosomen die mensen infecteren slaapziekte of Human African Trypanosomiasis (HAT). Een soortgelijke ziekte bij vee staat bekend als nagana of Animal African Trypanosomiasis (AAT).

Slaapziekte wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie erkend als een verwaarloosde tropische ziekte die miljoenen mensen treft en hoge sterftecijfers kent. Het is bovendien een ziekte die beperkt reageert op medicijnen en waarvoor geen vaccin bestaat. Na miljoenen jaren van evolutie hebben trypanosomen het vermogen verworven om effectief aan het immuunsysteem te ontsnappen en potentiële immuunreacties te stoppen. Hoe de parasieten dit doen is nog grotendeels een mysterie.

Prof. Benoit Stijlemans, eerste auteur van de studie: “We weten dat andere protozoaire parasieten eiwitten gebruiken die lijken op een zoogdiereiwit genaamd Macrophage Migration Inhibitory Factor (MIF) om het immuunsysteem van hun slachtoffers te manipuleren. Daarom gingen we op zoek naar een MIF-equivalent in de genomen van trypanosomen dat slaapziekte bevordert.”

Lees het hele artikel op de site van de VUB.