Een internationaal team van meer dan 60 onderzoekers, waaronder wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), waarschuwt dat mondiale voedselsystemen de belangrijkste planetaire grenzen blijven overschrijden en dat een duurzame en rechtvaardige omslag dringend nodig is. Het nieuwe EAT-Lancet Commission rapport Healthy, Sustainable, and Just Food Systems biedt een wetenschappelijk onderbouwd pad naar gezonde voeding, sociale rechtvaardigheid en een leefbare planeet.
De analyse laat zien dat voedselsystemen verantwoordelijk zijn voor circa 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en de grootste bijdrage leveren aan de overschrijding van vijf planetaire grenzen. Minder dan 1% van de wereldbevolking leeft momenteel in de zogenoemde ‘safe and just space’, waarin voedselbehoeften worden vervuld zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Blijven noodzakelijke veranderingen uit, dan kunnen voedselsystemen (zelfs na het volledig afschaffen van fossiele brandstoffen) de temperatuurstijging boven 1,5°C duwen.
Uit het rapport blijkt dat wereldwijd 30% van de rijkste mensen, 70% van de milieuproblemen veroorzaken. Dit is een ongelofelijke disbalans. De onderzoekers geven aan dat het belangrijk is de problemen integraal aan te pakken. Dat betekent: je wilt voorkomen dat je met klimaatmaatregelen andere problemen in de hand werkt, of andersom. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor voedselsystemen wereldwijd.
Uit het onderzoek blijkt dat een verschuiving naar het Planetary Health Diet jaarlijks tot 15 miljoen vroegtijdige sterfgevallen kan voorkomen. Dit dieet legt de nadruk op een overwegend plantaardig voedingspatroon, aangevuld met beperkte hoeveelheden dierlijke producten, weinig toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Naast gezondheidswinst kan een mondiale transitie naar dergelijke eetpatronen de uitstoot uit voedselsystemen meer dan halveren en bijdragen aan herstel van ecosystemen.
Lees het hele bericht op de site van de WUR.
