Grafeen is het sterkste materiaal dat we kennen. Bovendien blijkt het extreem goed te zijn in het geleiden van warmte en elektrische stroom. Al die eigenschappen waren voldoende reden om in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde toe te kennen voor de ontdekking van grafeen. Toch zijn er nog allerlei eigenschappen van het materiaal, en van soortgelijke materialen, slecht begrepen. De oorzaak is het feit dat de atomen waar die materialen uit bestaan heel moeilijk waar te nemen zijn. Een team van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en New York University hebben nu een manier gevonden om dit probleem op te lossen.

Grafeen bestaat in een 2D-roosterstructuur. De defecten in het rooster, de plekken waar de kristalstructuur juist níét perfect is, zijn cruciaal voor de speciale eigenschappen van deze materialen.  Er is maar weinig bekend over hoe defecten ontstaan en hoe ze in de loop van de tijd evolueren. De reden daarvoor is eenvoudig: atomen zijn simpelweg te klein en bewegen te snel om ze rechtstreeks te kunnen volgen.

Op de site van de UvA is te lezen hoe wetenschappers een stap dichter bij de oplossing van die puzzel zijn gekomen. En dat leidt tot nieuwe kennis.