Psycholoog dr. Daantje Derks is per 1 februari 2024 benoemd tot hoogleraar  ‘Technology facilitated work-life integration’ bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. De vraag hoe we optimaal kunnen profiteren van de voordelen die smartphones in ons leven brengen zonder al te veel last te ondervinden van de nadelen, zal de komende jaren de focus van haar leerstoel zijn.

Communicatietechnologie in het algemeen—en smartphones in het bijzonder, zijn gemeengoed geworden in zowel het werkend als het privéleven. Een van de meest gewaardeerde voordelen van de smartphone is dat het mogelijk is geworden om aan de eisen en verantwoordelijkheden van verschillende rollen tegelijkertijd te voldoen. De grenzen tussen werk- en privéleven zijn hierdoor vervaagd. Dit resulteerde in de hoge integratie tussen werk- en privé-domeinen die kenmerkend is voor werken in het digitale tijdperk en die gepaard gaat met kosten op het vlak van welzijn, stress, herstel en een verstoorde werk-privé balans.

Naast deze kosten heeft het gebruik van mobiele communicatietechnologie ook veel voordelen. “Het bevordert flexibiliteit in werktijden, biedt werknemers autonomie over hun werklocatie en geeft onbeperkte toegang tot real-time informatie, systemen en mensen” stelt Daantje Derks. “Bovendien zijn smartphones zo verweven met ons leven dat het bijna onmogelijk is geworden om zonder te leven. Daarom moeten we een manier vinden waarop we optimaal kunnen profiteren van de voordelen zonder hoge kosten in termen van een verstoorde werk-privé balans, gezondheid en welzijn”.

Lees het hele bericht op de site van de EUR.

Beeld: EUR.