De groep van prof.dr. Saša Kenjereš (faculteit Technische Natuurwetenschappen, TNW) werkt aan stromingen in biomedische omgevingen zoals lucht door de longen en bloed door het hart. Onlangs publiceerden Kenjereš met zijn promovenda Romana Perinajová een onderzoek naar de complexe stromingen in een rotonde van slagaderen onder de hersenen die het brein van bloed voorzien. Dat levert informatie op die een MRI-scan niet kan leveren, bijvoorbeeld over risicogebieden in de vaatwand.

Gedetailleerde 3D-stromingsberekeningen zijn berucht om de rekencapaciteit die ze vragen. Kenjereš maakt een schatting: 10 miljoen voxels met 6 variabelen, 1000 tijdstappen per hartslag en 3 tot 5 hartslagen per analyse. Dat is een paar dagen rekenen, of een paar uur op een supercomputer.

De onderzoekers richten hun hoop nu op kunstmatige intelligentie. Een geschikt neuraal netwerk dat met enkele tientallen voorbeelden getraind wordt kan volgens hen heel goed stromingssnelheden voorspellen tegen een fractie van de rekentijd. Daarmee zouden de stromingsanalyses van Kenjereš en zijn groep klinisch toepasbaar worden als een uitbreiding van de MRI-scan.

Op de site van Delta van TU Delft staan mooie filmpjes.