Zogeheten thermo-elektrische generatoren zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Ze kunnen worden gebruikt om stroom te leveren aan een breed gamma van toepassingen, van draagbare toestellen en sensoren tot afgelegen elektronicasystemen zoals satellieten. Maar om deze toepassingen in de praktijk te brengen moeten die generatoren ook flexibel zijn en beschikbaar in tal van verschillende vormen. Bovendien moeten ze relatief makkelijk te maken zijn. Materiaalonderzoekers aan de KU Leuven hebben deze vereisten aangepakt door een vernieuwend productieproces te ontwikkelen.
Een temperatuurverschil van een paar graden volstaat om een bruikbare hoeveelheid elektrische stroom op te leveren. Bijvoorbeeld om een lamp te laten branden of een draagbaar toestelletje of een sensor te laten werken. Materialen die warmte in elektriciteit omzetten, worden thermo-elektrische generatoren genoemd. Ze kunnen gemaakt worden van metaal of halfgeleidermateriaal en hebben gewoonlijk een klein formaat. . Het grote voordeel van thermo-elektrische generatoren is dat ze toestellen van stroom kunnen voorzien zonder stroomdraden of batterijen.
De groep van Francisco Molina-Lopez, docent aan het departement materiaalkunde van de KU Leuven, maakte thermo-elektrische generatoren die ‘gedrukt’ worden in de vorm van platte strips.
Lees het hele artikel op de site van de KU Leuven.