“Wer die Wahl hat, hat die Qual”, luidt een Duits gezegde. Ofwel, wie moet kiezen heeft een probleem. Dit vat voor prof. dr. Willem Schramade, hoogleraar Finance aan Nyenrode Business Universiteit, goed samen wat de grootste uitdagingen zijn voor financials die willen sturen op brede waarde. Het zo vaak aangehaalde probleem van databeschikbaarheid bleek voor deze mensen niet de voornaamste uitdaging te zijn. Het ligt veel meer op gebied van besluitvorming.

Als organisaties verschillende doelen hebben, dan hebben ze ook verschillende meetlatten nodig. Voor alle gesprekspartners van Schramade was het duidelijk dat de louter financiële meetlat van NPV (net present value) of terugverdientijd niet genoeg is om potentiële investeringsprojecten te vergelijken. Er is meer nodig dan die financiële meetlat, maar wat dat ‘meer’ is, is minder duidelijk en verschilt per organisatie. Hoe neem je gestructureerd goede beslissingen waarin je meerdere doelen (en typen waarden) meeweegt? Hoe kun je projecten met elkaar vergelijken langs meerdere meetlatten tegelijk?

Schramader ging in gesprek met verschillende soorten bedrijven. Zijn onderzoek gaat nog voort. Lees het hele stuk op de site van Nyenrode BU.

Beeld: Nyenrode BU
Deel via: