De economie groeit, maar de planeet raakt uitgeput. Steeds meer wetenschappers stellen dat economische stabilisatie of zelfs krimp de enige weg voorwaarts is. Andere experts vinden die gedachte radicaal en onverstandig.
Sociaal geograaf Karolien van Teijlingen zit in het ontgroeikamp. Het liefst zou ze het roer radicaal omgooien. “We lopen tegen de planetaire grenzen aan, doordat de groei van de economie leidend is”, legt ze uit. “Kapitalisme is er al heel lang. Dat systeem vervangen is niet makkelijk, maar het kan wel. We moeten toe naar een economie die het welzijn van mens, klimaat en milieu bevordert. Economische groei is daarvoor geen must.”
Hoogleraar Economie André van Hoorn gelooft niet dat de planeet het slachtoffer wordt van meer, meer, meer. Hij is ervan overtuigd dat groei ook mogelijk is bínnen de grenzen van de aarde. Volgens hem is het wél realistisch dat iedereen op den duur elektrisch zal kunnen rijden. Als je de berekening van nu doortrekt, dan is er inderdaad te veel koper nodig, zoals Van Teijlingen beargumenteert. Maar, zo stelt Van Hoorn, dat is een statische visie. “Als koper echt een beperkende factor is, dan gaan we dingen uitvinden. Eerst liepen we, daarna zaten we op een paard en nu rijden we op een verbrandingsmotor. Steeds als we tegen grenzen aanlopen, verleggen we die. Ontgroeien neemt die prikkel weg.”
Lees het hele stuk op Vox, het onafhankelijk magazine van de Radboud Universiteit.