De Universiteit Utrecht benoemt Christian Kaiser tot hoogleraar Biophysical Chemistry of Membranes and Proteins. Kaiser en zijn team gaan onderzoeken hoe cellen precies eiwitten maken, verwerken en transporteren.
“In de schoolboeken leren we hoe eiwitten worden gemaakt, via DNA, RNA en celonderdelen genaamd ribosomen”, zegt Kaiser. “Maar dat is niet het hele verhaal. Om functioneel te worden, moeten de meeste eiwitten een specifieke driedimensionale vorm aannemen.”
In de afgelopen jaren heeft het eiwitonderzoek enorme vooruitgang geboekt. Een opvallende stap is de ontwikkeling van AlphaFold. Dit is op AI gebaseerde software die de driedimensionale structuur van een eiwit voorspelt op basis van de aminozuren waaruit het eiwit is opgebouwd. “De voorspellingen van AlphaFold zijn verbazingwekkend nauwkeurig”, zegt Kaiser. “Maar het legt nog steeds niet bloot hoe die vorm ontstaat, het voorspelt alleen het resultaat van dat proces. We begrijpen nog steeds niet echt hoe eiwitten zich daadwerkelijk vouwen.” En daarom blijft onduidelijk wat er misgaat wanneer het vouwen verkeerd gaat.
Lees het hele verhaal op de site van de UU.