Alle ICT van de overheid ontwarren en opnieuw beginnen

Niet alleen op het terrein van de Belastingdienst zitten we digitaal volstrekt in de klem en is er geen bewegingsvrijheid om nieuw – lees: minder complex, rechtvaardig en voor de burger doenbaar – beleid op redelijk korte termijn vorm te geven. De ICT-systemen verhinderen het gewoon. De recente reactie van de minister van OCW aan de Tweede Kamer over het aanpassen van de rente op studieleningschuld is eveneens tekenend en in feite ontluisterend: naar beneden schroeven van de rente is niet mogelijk omdat de systemen het niet aankunnen.

En ondertussen hangt de overheid zich steeds verder op in de knoop van de Big Tech Cloudaanbieders. Cloudaanbieders die vervolgens ook ‘wel even’ de AI voor de overheid kunnen ‘uitrollen’.

Steevast zijn het welbekende antwoorden op de vraag: ‘waarom doen we het zo? Waarom niet anders?’ “We kunnen niet anders.” “Meer functionaliteit voor een betere prijs.” “Noodzaak van volgen aanbestedingsregels.”

Maar wat als we helemaal opnieuw mochten beginnen en als burgers de rechtvaardige digitale overheid mochten bouwen?

Stel, dus, dat ik morgen – hier in de buurt – bij een mbo-opleiding binnen zou lopen? Ik zou bij de docent van het vak ‘systeemontwerpen’ polsen of er tien jonge leerlingen enthousiast zijn om mee te bouwen aan de nieuwe digitale overheid. Leergierige jongeren zonder de ballast en bagage van werken in en voor de digitale overheid. Als team zetten we onze spannende eerste stappen in de zoektocht naar de rechtvaardige digitale overheid. We halen andere enthousiastelingen erbij, zeker ook een aantal ‘niet-techneuten’. Tallozen sluiten zich aan. Het wordt een ware beweging! Stap voor stap realiseren we onze droom.

 

 

Deel via: