De automatisering van het recht groeit. Dat brengt vele risico’s met zich mee, en daarom is het belangrijk dat de juridische informatica van de toekomst door juristen en informatici samen ontwikkeld wordt, voor zover dat überhaupt nuttig is, en steeds in lijn met rechtsstatelijke waarborgen, aldus Mireille Hildebrandt.
Hildebrandt, emeritus hoogleraar ICT en Rechtstaat aan de Radboud Universiteit en de Vrije Universiteit Brussel, heeft samen met een team van juristen en informatici sinds 2019 onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van wat sommigen ‘computationeel recht’ noemen. Om te ontdekken of computationeel recht echt een oplossing biedt voor dit soort problemen, ontwikkelden Hildebrandt en haar teamleden onder andere een online webtool, de Typologie van juridische technologieën. Daarin worden de meest relevante type applicaties, datasets en andere systemen op handzame wijze in kaart gebracht, onderling vergeleken en zowel technisch als juridisch geëvalueerd. Het biedt een methode waarmee de beloftes van de softwarebedrijven kunnen worden getoetst aan hun daadwerkelijke impact.
Hildebrandt waarschuwt voor het feit dat AI-systemen hun antwoorden baseren op historische data (of op in het verleden geschreven code). ‘Je kunt een AI-systeem niet trainen op toekomstige data en je kunt de code niet voortdurend herschrijven.’
Lees het hele bericht op de site van de Radboud Universiteit.