Bart van der Sloot, universitair hoofddocent aan Tilburg Law School, heeft een boek geschreven dat gratis te downloaden is:

Regulating the Synthetic Society. Generative AI, Legal Questions and Societal Challenges. 

In de salon volgt de vertaling van een gedeelte van de inleiding.

“Dit open access boek geeft een inleiding tot Generatieve Kunstmatige Intelligentie en vier geavanceerde technologieën die hiermee mogelijk worden gemaakt: humanoïde robots, deepfakesaugmented reality en virtual reality.

Experts voorspellen dat over vijf jaar meer dan negentig procent van alle digitale content geheel of gedeeltelijk door AI gegenereerd zal zijn. In een ‘synthetische samenleving’ is het misschien niet meer mogelijk om vast te stellen wat echt is en wat niet. Hoewel deze technologieën nog in de kinderschoenen staan, kunnen ze nu al inhoud produceren die niet te onderscheiden is van authentiek materiaal. De impact van deze nieuwe realiteit op de democratie, het rechtssysteem, het functioneren van de pers en op persoonlijke relaties zou wel eens ongekend kunnen zijn.

De auteur beschrijft de innerlijke werking van elk van deze technologieën en brengt hun positieve toepassingen op het gebied van onderwijs, gezondheid en entertainment in kaart. Hij denkt na over hun negatieve toepassingen voor fraude, bedrog, uitbuiting en identiteitsdiefstal. Hij onderzoekt tevens hun diepere effecten op de ‘post-truth’-maatschappij, de privatisering van het publieke domein en het verlies van individuele autonomie en maatschappelijk vertrouwen.

Van der Sloot onderzoekt de manier waarop het huidige Europese juridische systeem van toepassing is op deze technologieën, en legt daarbij de nadruk op het recht op privacy en gegevensbescherming, intellectueel eigendom, vrijheid van meningsuiting, procesrecht, civiel recht, consumenten- en mededingingsrecht en de regulering van AI. Van der Sloot bespreekt alternatieven voor bestaande regelgevingen om regelgevingslacunes op te lossen en laat zien dat er geen gemakkelijke antwoorden zijn.”

De vertaling is te lezen in de salon.