De Radboud Universiteit krijgt samen met een groot aantal partners een subsidie van bijna 7 miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda voor een onderzoek naar omgang met stress door onder andere risicojeugd en politie.
De wereldwijde toename van escalerende conflicten vraagt om innovatieve oplossingen. In Nederland bundelen neurowetenschappers en psychobiologen hun krachten met specialisten uit de veiligheidssector, het onderwijs, de zorg en maatschappelijke organisaties in het CONTEXT project. Hun doel: diegenen die frequent in conflictsituaties terechtkomen – zoals risicojeugd en politie – beter voorbereiden om escalaties effectief te vermijden. Het CONTEXT project ontwikkelt een op de persoon afgestemde biofeedback VR-training die mensen leert over de -vaak onbewuste- signalen van spanning in hun eigen lichaam. CONTEXT verbetert het vroeg herkennen van deze signalen in het dagelijks leven door smartwatch-technologie te koppelen aan concrete emotiecontrole technieken die ze oefenen terwijl ze met virtual reality in stressvolle situaties worden gebracht. Hierdoor kunnen de doelgroepen in stressvolle momenten adequater reageren en escalaties voorkomen.
Floris Klumpers is universitair hoofddocent aan het Behavioural Science Institute en het Donders Instituut van de Radboud Universiteit en is hoofdaanvrager van het onderzoek: ‘Het CONTEXT-project is heel bijzonder, omdat we twee groepen die steeds vaker tegenover elkaar staan – politie en jongeren met een verleden van agressie – samen bestuderen. We verwachten namelijk dat er naast verschillen ook belangrijke overeenkomsten zijn in de neurobiologische mechanismen die bepalen hoe emoties worden gereguleerd en die soms kunnen leiden tot escalaties. We hebben een fantastisch nationaal team van vooraanstaande wetenschappers en jonge talenten die samen gaan werken met maatschappelijke partners op gebied van veiligheid, onderwijs en zorg om echt een verschil te maken.’
Lees het hele verhaal op de site van de Radboud Universiteit.
