Wat weten we over wat we niet weten? In zijn nieuwe boek Ignorance maakt filosoof Rik Peels korte metten met de onwetendheid over onwetendheid.

Dr. Rik Peels is als filosoof en theoloog aan de VU bezig met epistemologie, ofwel kennisleer. In het kader daarvan beschrijft hij een onderwerp dat tot nu toe weinig aandacht heeft gekregen: onwetendheid. In zijn boek Ignorance. A Philosophical Study onderzoekt hij wat onwetendheid is, welke vormen er van zijn en wanneer het mensen verontschuldigt of juist verantwoordelijk stelt.

De impliciete vooronderstelling is dat onwetendheid er niet toe doet. Of dat het er wel toe doet maar dat we het al begrijpen als we weten wat kennis is, omdat onwetendheid simpelweg het ontbreken van kennis is. Die vooronderstelling klopt niet. Onwetendheid is veel gelaagder en complexer dan dat, en daarom zelfs veel interessanter dan kennis. In mijn boek betoog ik dat niet alleen, maar laat ik ook zien aan de hand van een voorbeelden. Je kunt met een theorie van onwetendheid allerlei problemen oplossen of daar in ieder geval een belangrijke bijdrage aan leveren.

Het boek raakt aan allerlei belangrijke en actuele thema’s, zoals agnotologie, de studie naar het met opzet onwetend houden van mensen, zoals dat in de tabaksindustrie veel is gebeurd en nog steeds gebeurt. Een theorie van onwetendheid kan helpen om dat soort dynamieken beter te begrijpen: een groep onwetend houden werkt bijvoorbeeld anders dan een individu onwetend houden.

Interview op de site van de VU.

Copyright: Sander Nieuwenhuys