Welke hervormingen zijn er nodig voor een duurzaam en toekomstbestending voedselsysteem? Een groep wetenschappers van KU Leuven brengt inzichten samen in een interdisciplinaire Metaforum visietekst. De auteurs hebben een concreet en scenario uitgewerkt voor een reductie van de veestapel met 25%. Omdat de rundveesector sterk gesubsidieerd wordt door de EU, zouden de subsidies die vrijkomen bij een afbouw van de Vlaamse veeteelt gedeeltelijk gebruikt kunnen worden voor begeleidende maatregelen, zoals een vergoeding voor de vrijgekomen grond of voor heel natuurvriendelijk landbouw. Zo kunnen we ook voldoen aan de Europese biodiversiteitsdoelstellingen en de nieuwe Natuurherstelwet. Op die manier kunnen we tegelijk de milieu-impact van de veeteelt verminderen, de gezondheid van de consumenten verbeteren en meer ruimte creëren voor natuur, biodiversiteit en recreatie.

Een combinatie van verschillende maatregelen dringt zich op als we tegen 2050 ongeveer 10 miljard mensen willen voeden zonder het klimaat en de omgeving extra te belasten. Zo zou de landbouw duurzaam moeten intensifiëren in regio’s waar er vandaag een kloof gaapt tussen gerealiseerde en potentiële productiviteit; de zogenaamde productiekloof. De overconsumptie van dierlijke eiwitten zou in het mondiale noorden moeten afnemen en er zijn maatregelen nodig om voedselverlies en -verspilling effectiever aan te pakken.

De belangrijkste doelstelling van al deze maatregelen is het voorkomen van verdere expansie van het mondiale landbouwareaal ten koste van natuurlijke ecosystemen. Als deze combinatie van maatregelen leidt tot extra beschikbaar land, kan dat worden ingezet voor het herstel van natuurlijke ecosystemen, wat de biodiversiteit en koolstofopslag ten goede komt.

Lees het hele stuk op de site van de KU Leuven.

 

Deel via: