Hoe breng je kennis uit het lab naar de praktijk, waar ze daadwerkelijk iets voor mensen betekent? Voor Guus Smit, neurobioloog en directeur van het Center for Neurogenomics and Cognitive Research (CNCR), staat die vraag centraal in zijn dagelijks werk. Ook als drijvende kracht achter Amsterdam Neuroscience, waar VU, UvA en Amsterdam UMC onderzoekers elkaar vinden, zoekt hij voortdurend naar manieren om wetenschappelijke kennis om te zetten in tastbare toepassingen voor patiënten.

“Binnen het CNCR doen we fundamenteel onderzoek naar het brein, van moleculaire processen tot gedrag,” vertelt Smit. “Maar veel van onze onderzoekers richten zich ook expliciet op hersenziektes, zoals bijvoorbeeld Alzheimer.” Die dubbele focus op basiskennis en toepassing wordt versterkt door de nauwe samenwerking met het Amsterdam UMC. “Collega’s werken vaak in teams in het lab en in de kliniek. Dat versnelt de vertaling van fundamenteel inzicht naar interventie.”

“Valorisatie betekent dat je wetenschappelijke inzichten gebruikt om maatschappelijke of economische meerwaarde te creëren,” legt Smit uit. “Dat kan bijvoorbeeld via samenwerking met bedrijven, het opzetten van klinische studies of het ontwikkelen van nieuwe behandelingen.”

Om deze brugfunctie structureel te ondersteunen, werd vanaf 2010 een team van zogeheten neuro-business developers opgezet. Inmiddels werken er vijf developers fulltime aan het leggen van verbindingen tussen wetenschap en samenleving. “Zij zoeken actief contact met partijen buiten de academie, van farmaceuten tot start-ups,” aldus Smit. “Ook halen ze vragen uit de praktijk terug het lab in.”

Lees het hele bericht op de site van de VU.

Logo CNCR
Deel via: