De zorgpremie is dit jaar opnieuw fors gestegen en volgens sommigen is de piek nog lang niet bereikt. Een manier om de zorg betaalbaar te houden, is het verlichten van de administratieve last van zorgverleners. Vanuit die gedachte, startten drie voormalig studenten samen met hoogleraar Sjaak Brinkkemper de startup Verticai. Het bedrijf is een spin-off van het Utrechtse onderzoeksprogramma Care2Report en ontwikkelt innovatieve software die de administratieve verplichtingen van zorgverleners voor een groot deel voor zijn rekening neemt.

“Zorgverleners zijn ongeveer 25 tot 40 procent van hun tijd kwijt aan administratie”, stelt Brinkkemper. “Als je bedenkt dat de zorg in Nederland in 2022 meer dan 126 miljard euro kostte, dan zou je in theorie minstens een kwart daarvan kunnen besparen door die administratie grotendeels uit handen te nemen. Dat is 31,5 miljard! Het zijn geen harde cijfers en er zitten haken en ogen aan, maar het geeft wel een indruk van de winst die er te behalen valt.”

Het idee is dat tijdens een consult een computer live een transcript maakt. Met behulp van software wordt het rapport geschreven, volgens de regels en op maat gemaakt voor het specialisme. De zorgverlener hoeft het rapport alleen nog te controleren en indien gewenst aanpassingen te maken, alvorens het op te slaan in het Elektronisch Patiënten Dossier.

Lees het hele verhaal op de site van de UU.

Deel via: