Verslag van de bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science (AAAS) in Boston.
Een oproep tot het nadenken over decentralisatie en open protocollen voor sociale technologieën
Het is nog maar 15 tot 20 jaar geleden dat sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter (nu X), YouTube en Instagram werden geprezen als aanjagers van sociale verbanden, verspreiders van kennis en ervaringen en zelfs als katalysatoren voor een beter functionerende democratie. Time magazine koos de medeoprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, zelfs als de persoon van het jaar 2010, “voor het veranderen van de manier waarop we allemaal ons leven leiden”.
“Natuurlijk zijn er veel voordelen van sociale technologieën,” vertelt Sarita Schoenebeck, een professor aan de School of Information van de Universiteit van Michigan. “Ze stellen mensen in staat om aan de maatschappij deel te nemen, online te genieten van sociale relaties, hun mening te geven en nieuwe dingen te leren. Maar nu nemen de nadelen toe en worden ze urgenter: er is desinformatie, intimidatie, onbetrouwbare informatie, een gebrek aan veiligheid, en sociale technologieën leiden tot een verslechtering van de geestelijke gezondheid. Helpen die technologieën de samenleving echt? En zo niet, wat moeten we er dan aan doen?”
Lees het hele verslag in de Salon.
De originele bron van het artikel is: “Communications of the ACM (CACM). Het artikel is hier te lezen: Rethinking Social Media’s Future – Communications of the ACM.
©2025 ACM-0001-0782/25/5