Dr. Ir. Sissi de Beer, wetenschapper en opleidingsdirecteur Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente, werkt op het snijvlak van natuurkunde en scheikunde en is gespecialiseerd in polymeercoatings. Ze onderzoekt hoe deze coatings gebruikt kunnen worden in geursensoren. Binnen een groot consortium met andere onderwijsinstellingen, bedrijven, dierenartsen en boeren ontwikkelt ze een elektronische neus die boeren helpt om aandoeningen bij dieren snel te signaleren.
Dierenziektes vormen een uitdaging voor boeren. “Als dierenartsen een stal binnenkomen, ruiken zij vaak meteen dat de dieren ziek zijn”, vertelt De Beer. “Terwijl boeren, die de hele dag tussen de dieren rondlopen, de geurverandering niet opmerken. Maar je kunt natuurlijk niet overal en altijd dierenartsen heen sturen.” De Beer en haar consortiumgenoten dachten na over een oplossing voor dit probleem en kwamen uit op een draagbare sensor die geurverandering meet. De sensor werkt op een vergelijkbare manier als een menselijke neus, in tegenstelling tot de meeste eerdere elektronische neuzen. De Beer noemt nog een verschil: “Bestaande sensoren zijn grote apparaten die veel stroom kosten. Die kun je niet de stal in tillen. De sensor die wij ontwikkelen wordt een stuk kleiner en daarmee gemakkelijker in gebruik.”
De Beer legt de werking van polymeercoatings uit: “De coatings zijn gemaakt van minuscule haren. In die haren gaan moleculen zitten, waardoor de coating opzwelt. Die opzwelling verschilt per geur, waardoor we verschillende geuren kunnen onderscheiden.”
Lees het hele stuk op de site van de UTwente.
