Sociaal psycholoog Roos Vonk schreef een nieuw boek, ‘Mijn ego heeft altijd gelijk. Van zelfbedrog naar zelfkennis’.

De onderzoeker stelt dat ons ego een grotere rol speelt dan we vaak denken; in ons zelfbeeld, onze keuzes en vele sociale situaties. Vonk: “Het ego heeft een slechte naam, maar het is in wezen dat stemmetje in je hoofd dat zegt: ik wil goed genoeg zijn, ik wil gewaardeerd worden, ik wil meetellen.”

In het boek brengt ze inzichten uit haar eigen onderzoek en dat van anderen samen. Zo besteedt ze aandacht aan haar eerdere onderzoek naar slijmen. “Mensen vinden het heel irritant wanneer anderen slijmen om bijvoorbeeld een wit voetje te halen bij de baas. Maar voor degene tegen wie geslijmd wordt, werkt het als een tierelier,’ legt ze uit. ‘Het ego kleurt dan de interpretatie van het slijmgedrag.”

Dat het ego zo vaak ons doen en laten bepaalt is problematisch, volgens de hoogleraar. “Je mist hierdoor de verbinding met je medemens, omdat je met jezelf bezig bent. Je probeert bijvoorbeeld jezelf zo goed mogelijk te presenteren, je schiet in een kramp als je kritiek krijgt. Bovendien staat het onze ontwikkeling in de weg, doordat we ons falen en onze morele overtredingen goedpraten.” Zo laat ze zien dat het ego altijd op de loer ligt. “Dat kan zelfs gebeuren als mensen spirituele training volgen, bedoeld om hun ego te overstijgen.”

Kort interview op de site van de Radboud Universiteit.