Dorien Verdoodt (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen) doet onderzoek naar een gloednieuwe behandeling voor genetisch gehoor- en evenwichtsverlies – een behandeling die tot voor kort niet voor mogelijk werd gehouden. Binnen de onderzoeksgroep Resonant Labs zoekt Verdoodt naar oplossingen voor patiënten met DFNA9.

“DFNA9 staat voor Deafness Autosomal Dominant 9”, legt ze uit. “Het is een erfelijke ziekte die leidt tot gehoor- en evenwichtsverlies. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gehoorschade na blootstelling aan te luide muziek, is de schade bij DFNA9 dus genetisch. Patiënten erven van hun ouders een genmutatie in het binnenoor die vanaf hun dertigste tot gehoor- en evenwichtsverlies leidt. De ziekte is bovendien progressief: de symptomen worden steeds erger, eindigend met volledige doofheid.”

Ze gebruikt de nieuwe CRISPR-CAS-techniek: “We spuiten een specifiek eiwit in het binnenoor van de patiënt. Dat eiwit vindt het gemuteerde stukje DNA en knipt dat als het ware weg. Die knip wordt vanzelf door het lichaam hersteld.”

Lees het hele verhaal op de site van UAntwerpen.