Waarom weet je intuïtief dat je over een pad kunt lopen, maar in een meer kan zwemmen? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam leggen voor het eerst de unieke hersenpatronen bloot waarmee mensen razendsnel inschatten hoe ze zich in een omgeving kunnen bewegen. De studie werpt niet alleen nieuw licht op hoe het menselijke brein werkt, maar laat ook zien waar kunstmatige intelligentie nog achterloopt. Volgens de onderzoekers kan AI duurzamer en mensvriendelijker worden met deze kennis over het brein.

PhD student Clemens Bartnik toont samen met een aantal mede-auteurs aan hoe we dankzij unieke hersenpatronen inschattingen van mogelijke acties maken. Ook vergeleek het team, geleid door hersenwetenschapper Iris Groen, dit menselijke vermogen met een groot aantal AI-modellen, waaronder ChatGPT. ‘AI-modellen bleken hier minder goed in en kunnen nog veel leren van het efficiënte menselijke brein,’ concludeert Groen.

‘De huidige AI-trainingsmethodes kosten enorm veel energie en zijn vaak alleen bereikbaar voor grote techbedrijven. Meer kennis over hoe ons brein werkt, en hoe het menselijk brein bepaalde informatie razendsnel en efficiënt verwerkt, kan AI slimmer, zuiniger en mensvriendelijker helpen maken.’

Lees het hele bericht op de site van de UvA.

Lees ook de fundamentele kritiek van Iris op de hype rondom AI.

Groen en Bartnik beschrijven in wezen de paradox van Moravec, over het verschil tussen mens en machine.

Paradox van Moravec
Beeld: Medium.com
Deel via: