De hoeveelheid mensenrechtenschendingen in een land is altijd omgekeerd evenredig aan de hoeveelheid klachten over mensenrechtenschendingen die je daar hoort. Hoe meer klachten er worden geuit, hoe beter de mensenrechten worden beschermd

Daniel Patrick Moynihan (Amerikaans politicus en diplomaat)

Aangehaald en geprezen in het boek van Maarten Boudry Het verraad aan de verlichting, om het contrast tussen een vrije en een onvrije samenleving te benadrukken. Kathryn Sikking noemt het ook wel een ‘informatieparadox’. Als mensenrechtenorganisaties hun werk goed kunnen uitoefenen, sporen ze ook meer wantoestanden op.

 

De creatieve paradox van vrijheid en structuur

Eline van den Broek-Altenburg

Als vrijheidsvechter geloof ik graag dat mijn creatieve brein optimaal tot z’n recht komt als ik onbelemmerd kan doen en laten wat ik wil, zo lang ik anderen daar niet mee schaadt. Wanneer de perceptie van autonomie zegeviert, voel ik mij onoverwinnelijk. Tegelijkertijd constateer ik dat mijn grootste successen en productiviteit altijd voortkomen uit structuren zoals regels, rust en regelmaat.

Plato biedt (deels) uitkomst. Plato zag vrijheid niet als het onbelemmerd kunnen doen wat je wilt, maar als een staat van harmonie tussen de verschillende delen van de ziel (de rationele, de spirituele en de begeerlijke) en het vervullen van je rol (en verantwoordelijkheid) in de staat. Plato geloofde dat mensen door deugdzaam te zijn, en te kiezen voor deugdzame acties, vrijer worden. Hoe zich dit vertaalt tot creativiteit is mij nog niet duidelijk, maar de ontdekkingsreis hoe deze paradox op te lossen houdt mij geprikkeld.

Lees de overige paradoxen hier.

Deel via: